Barkod Sistemi Oluşturmak

 

Yazdırma Cihazın (Yazıcının) Seçilmesi

 

Barkodlanacak ürünün yapısına, kullanım şekline göre farklı özelliklere sahip bir etiket tercih edilebilir.  Aşağıda bazı etiket malzemesi özelliği ve tercih edilen uygulama alanları görülmektedir.

 

 Yazdırma Teknolojisi İlk Kurulum Maliyeti Uzun Dönem Bakım Maliyeti Baskı Kalitesi Barkod Okunabilirliği Harcanan Malzeme
 Dot Matrix Düşük Orta/Yüksek Düşük Düşük Fazla
 Ink Jet Düşük Orta/Yüksek Orta Düşük/Orta Fazla
 Lazer Yüksek Orta/Yüksek Orta Orta/Yüksek Fazla
 Termal Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Az

Not: Barkod uygulamalarında genelde tercih edilen yazdırma teknolojisi TERMAL baskı yöntemidir.

 

Termal baskı yönteminde yakıcı baskı kafası altından geçen malzemeye sıcaklık uygulayarak yazdırmayı sağlar. Endüstriyel ortamlara göre dizayn edildikleri için dayanıklıdırlar.  Kullanılan malzemeye göre 2 farklı termal baskı yöntemi bulunmaktadır.

 

 

1)  Direkt Termal Baskı
2) Termal Transfer Baskı

 

1)  Direkt Termal Baskı

 

Direkt termal baskı yönteminde yazıcı uygun malzemeye/etikete herhangi bir sarf malzeme kullanmadan baskı yapmaktadır. Direkt Termal baskı yöntemi ile yazdırılan etiketler termal (faks kâğıdı ve yazarkasa ruloları vb.) etiketlerdir. Bu yöntem ile yazdırılan etiketler bulundukları ortamdan (ışık, ısı, nem vb.) etkilenmektedir. Bu tarz etiketler kısa ömürlü olmaları nedeniyle geçici kullanımlar için tercih edilmektedir. Kargo, kurye firmaları, marketlerin raf etiketleri bu tarz etiketlere birer örnektir. Başlangıçta beyaz renkli olan bir termal etiket zamanla sararmaya, kahverengi bir renge ve daha ileri bir zamanda siyahlaşmaya başlar.

 

2) Termal Transfer Baskı

 

Termal transfer baskı yönteminde yazıcı etikete uygun ve ribon adı verilen sarf malzeme ile baskı yapmaktadır. Termal transfer baskı yöntemi ile yazdırılan etiketler vellum, kuşe, opak pvc, Silver mat, naylonumsu, Japon akmazı (yıkama talimatı kumaşı) vb. etiketlerdir. Bu yöntem ile yazdırılan etiketler bulundukları ortamdan (ışık, ısı, nem vb.) etkilenmezler. Örneğin Silver mat etiketlere yapılan baskılar su, kolonya gibi maddeler ile silinmez, Japon akmazına yapılan baskı yıkamaya girse dahi silinmez.

Termal transfer baskı yönteminde kullanılacak etiketin özelliğine bağlı olarak uygun ribon kullanıldığında doğru baskı alınabilmektedir. Örneğin Silver mat etikete wax özelliğe sahip ribon kullanıldığında net bir baskı alınmasına rağmen el veya su ile silindiğinde etiket üzerindeki yazı silinirken aynı etikete resin ribon ile baskı yapıldığında baskı net olmakta ve etiket üzerindeki yazı elle, su ve kolonya ile silinmeye çalışıldığına herhangi bir bozulma olmayacaktır.

 

Takibatın Yapılacağı Cihazın Seçilmesi

 

Uygun barkod okuyucular ile okunan barkod değerinin iletildiği ve üzerinde bulunan yazılım ile gerekli kayıtların yapılabildiği, istenildiğinde istenilen kayıtlara ulaşılmasını ve istenilen raporların alınabilmesini sağlayan cihazlardır. Ürün/malzemelerin takibinde kullanılan cihazlar genelde bilgisayar veya yazarkasalardır.

 

Yazarkasalar mali anlamda fiş veya fatura kesilebilen cihazlardır. Genelde 3 farklı özelliğe sahiptir.
Sadece fiş kesilebilen basit yazarkasalar,
Bilgisayar bağlantılı yazarkasalar,
POS yazarkasalar,

 

Bilgisayarlı takip sisteminde ürünlere ait barkod çizgileri uygun barkod okuyucu cihazlar ile okutularak uygun bilgisayara yüklü uygun programa on-line (eş zamanlı iletişim) veya off-line (eş zamanlı olmayan iletişim) şekilde aktarılır.

 

Önceki Sayfa  Sonraki Sayfa



Her Hakkı Saklıdır. © 2012 Bilkur Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.