Barkod Sistemi Oluşturmak

 

Barkod Okuma Cihazın Seçilmesi

 

Barkodlu takip sisteminde ürünlere ait barkod çizgilerini oluşturan değerlerin doğru bir şekilde takibin yapıldığı cihaza (yazarkasa veya bilgisayar) aktarılabilmesi için kullanılabilecek barkod okuyucu seçiminde işletmenin özelliği, ihtiyacı ve ürünün özelliği gibi farklılıklara göre barkod okuyucular seçilebilir.

 

Barkod Okuyucu Nedir / Nasıl Çalışır ? 

 

Barkod okuyucular, optik bir ışık kaynağı vasıtası ile barkod sembolünde yer alan değişik genişlikteki çizgileri deşifre edip, bu bilgiyi bir haberleşme arabirimi vasıtası ile değişik sistemlere aktarabilmeyi sağlayan optik okuyuculardır.  Bir barkod sembolü kızıl ötesi veya görülebilir bir ışık kaynağı ile aydınlatılır. Koyu çubuklar bu ışığı emerler. Boşluklar ise bu ışığı geri yansıtırlar. Yansıyan bu ışık tarayıcıya geri döner. Tarayıcı meydana gelen bu ışık dalgalanmalarını elektrik darbelerine çevirir. Bir çözücü ise bu elektrik darbelerini tekrar dönüştürerek bir denetimciye, el terminaline, bilgisayara veya uyumlu başka bir sisteme aktarır. Temelde okuma işlemi, yansıyan ışığın çözülmesi işlemidir.

 

Barkod Okuyucu Çeşitleri 

 

1) CCD Barkod Okuyucular
2) Lazer Barkod Okuyucular

3) Imager Barkod Okuyucular
4) Çok Yönlü Barkod Okuyucular
5) Kablosuz Barkod Okuyucular
6) El Terminalleri

 

1) CCD Barkod Okuyucular

 

CCD okuyucular temelde barkod sembolünü tarayarak kaydeder ve bu sinyali daha sonra dekoder yardımı ile elektrik sinyaline çevirerek okuma yaparlar. CCD okuyucuların okuma kafaları genelde geniştir ve kalın bir ışık yayarlar. CCD okuyucuların okuma mesafeleri genelde 1-2 cm yi geçmez. Genelde barkod ile yakın mesafede bulunurlar. Fakat geliştirilmiş ccd okuyucuların okuma mesafeleri daha fazla olabilmektedir. Çok yakından okuyan basit ccd okuyucular genelde okuyucu kafa genişliğinden daha geniş olan barkodları okuyamazlar. Bu tarz okuyucular çok yoğun olmayan işletmelerde, barkod çizgileri yoğun olmayan uygulamalarda ve ekonomik barkod çözümlerinde tercih edilebilir.

 

2) Lazer Barkod Okuyucular

 

İdeal okuyucular arasında sayılırlar. CCD okuyuculara nispeten daha pahalıdırlar. Genelde performansı daha yüksek, daha hızlı okuyabilen okuyuculardır. Lazer okuyucular barkod sembolü üzerine ince bir çizgi şeklinde bir ışık verirler. Aynı şekilde yansıyan ışık çözülerek ve elektrik sinyallerine dönüştürülerek değişik sistemlere aktarılabilirler. Lazer okuyucular daha hassas okuyuculardır. Fakat lazer okuyucularda kullanılan düşük enerji gün ışığında veya parlak ışık altında barkodun okunmasını zorlaştırabilmektedir. Lazer okuyucular ccd okuyuculara nispeten daha uzak mesafelerden okuyabilen okuyuculardır.

 

3) Imager Barkod Okuyucular

 

CCD ve Lazer teknolojisine göre daha yeni bir teknolojidir. Imager teknolojisinde barkod okuma okuyucunun belirli bir alanın görüntüsünü alıp yorumlama mantığına dayanmaktadır.

 

4) Çok Yönlü Lazer Barkod Okuyucular

 

Çok yönlü barkod okuyucular lazer okuyucular gibi barkod sembollerinin üzerine ince bir ışık yayarlar ve geri yansıyan ışığı çözerek okuma yaparlar. Fakat bu tip okuyucularda değişik yönlerde, değişik açılarda birden fazla okuyucu çizgisi bulunmaktadır. Örneğin çok yönlü barkod okuyucularında 20, 24, 32 veya daha fazla sayıda okuma çizgisi bulunabilmektedir.Örneğin Zebex Z-6070 model çok yönlü barkod okuyucusu çift lazer motoruna ve değişik yönlerde toplam 32 okuma çizgisine sahip oldukça performanslı bir çok yönlü barkod okuyucusudur. Bu tarz okuyucular yoğun olan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek barkod çözümlerinde tercih edilebilir.

 

5) Kablosuz Barkod Okuyucular

 

Lazer ve ccd okuyucuların ayrıca kablosuz olanları da bulunmaktadır. Bu okuyucular genelde yine bilgisayara kablolu okuyucular gibi klavye, seri, usb bağlantılıdırlar. Bu okuyucuların alıcıları bilgisayara bağlıdır. Okuyucunun kendisi ise kablosuzdur. Bu okuyucular genelde bluetooth ve radyo frekanslı okuyucular olmaktadır. Fakat bu okuyucularında belirli haberleşme mesafeleri bulunmaktadır. Örneğin Zebex Z-3051BT barkod okuyucusu Bluetooth frekanslı çalışan 100 metre haberleşme mesafesi olan lazer bir barkod okuyucudur. Bu okuyucu ile okutulan bilgi online (eş zamanlı iletişim) olarak alıcısına ve buradan da bilgisayara gönderilebilir. Bu tarz okuyucular genelde okuduğu barkodu on-line olarak bağlı olduğu sisteme gönderme özelliğine sahip olmalarına rağmen teknolojinin gelişmesi ile birlikte sınırlı sayıda da olsa okuduğu barkod değerlerini hafızasında saklayabilen barkod okuyucularda vardır. Hafızalı olan bu barkod okuyucuların avantajı iletişim mesafesinin uygun olmadığı durumlarda okutulan barkodun hafızaya alınarak iletişim mesafesine girildiğinde hafızadaki barkod değerlerinin bağlı sisteme aktarılması sağlanmaktadır. Bu tarz barkod okuyucular genelde okutulacak barkodlar ile aktarılacak sistemin farklı yerlerde olması durumunda tercih edilebilen barkod okuyuculardır.

 

 

Önceki Sayfa  Sonraki Sayfa


Her Hakkı Saklıdır. © 2012 Bilkur Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.